Omgeving Oudewater

Oudewater, een historisch stadje in prachtige omgeving

Midden in de fraaie Lopikerwaard, in de heerlijk landelijke omgeving van het Groene Hart, ligt het historische stadje Oudewater. Het afwisselende landschap wordt doorkruist door twee kronkelige rivieren: de Lange Linschoten en de Hollandse IJssel. Oudewater is een ideale ligplaats op de route over deze rivier. Het buitengebied kenmerkt zich door veel natuur, landschappelijk schoon en cultuurhistorie. De Ruige Weide, Hekendorpse Buurt en de vele rijkbegroeide houtkaden zijn een verademing voor de natuurliefhebber.

Oudewater is de oudste stad in het Groene Hart van Nederland. In 1265 kreeg het zijn stadsrechten. Van oudsher staat Oudewater bekend om zijn touwindustrie, de ooievaar op het Stadhuis, zijn Heksenwaag en de vele monumenten. Van oud vestingstadje in het verleden is Oudewater gegroeid tot een levendig forensenstadje. Tijdens de heksenvervolgingen (1450 – 1750) zijn in Europa zo’n 50.000 mensen (meest vrouwen) op vaak gruwelijke wijze als ‘heks’ veroordeeld en ter dood gebracht. Alleen in Oudewater kon je dat niet overkomen. Daar werd je in de ‘Heksenwaag” altijd eerlijk gewogen. En daarmee vastgesteld dat je een normaal gewicht had en dus geen heks kon zijn.

Waarschijnlijk al vanaf de 16e eeuw kwamen mensen daarom apart naar Oudewater. Voor hen was dat van levensbelang. Inwoners van Oudewater kunnen dus terecht trots zijn op hun stad, waar nooit iemand tot heks werd verklaard en vele levens werden gered. Nog steeds worden op de historische weegschaal uit 1482 mensen gewogen. Zo kunt u zelf laten controleren of u geen heks bent en het ‘certificaet van weginghe’ als bewijs meekijgen.

Gouda
In het nabijgelegen stadje Gouda is veel te zien en te doen. Wie Gouda zegt, denkt niet alleen aan kaas, pijpen, stroopwafels en aardewerk maar ook aan gebrandschilderde ramen, een sprookjesachtig stadhuis en sfeervolle grachten. Gouda is een echte Oudhollandse stad met een nog vrijwel geheel intact stadscentrum. De VVV Gouda heeft een stadsrondwandeling uitgezet langs de diverse monumenten van Gouda. Daarnaast kunt u bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de Waag en het Kaasmuseum.

Woerden
Vroeger een oude vestingstad, nu de vierde kaasstad van Nederland. Stadswallen, grachten en het Kasteel herinneren aan de gevechten om de stad omdat deze precies op de grens van Holland en Utrecht lag. Nu is het een vredelievend stadje. Al meer dan honderd jaar verkopen onder andere boeren op woensdagochtenden in de zomer en winter hun overheerlijke, ambachtelijke kazen.